Hij is binnen, de eerste klapper van 2021! Op vrijdag 19 maart ontdekte Joël Haasnoot de tweede Provençaalse Grasmus voor Katwijk in de Coepelduynen.
De wekker gaat vroeg vanmorgen. Het is weer tijd voor de eerste BMP-telronde (Broedvogel Monitoring Project). Sinds enkele jaren inventariseer ik kavel 2 in de Coepelduynen, het middelste gedeelte van dit duingebied.
Het is helder en koud deze morgen. De afgelopen nachten heeft het zelfs nog licht gevroren. Mooie omstandigheden voor deze eerste telling van dit seizoen. Ondanks de kou zijn veel vogels al druk met het afbakenen van hun territorium. Ik zie onder andere baltsende houtduiven en zingende roodborsttapuiten en heggenmussen. Boomleeuweriken en graspiepers maken ondertussen al zingend het luchtruim onveilig. Geweldig dat voorjaar!
In de zeereep is het nog rustig, op een zingende heggenmus na. Wanneer er op mijn mobiel een oproep binnenkomt hoor ik tegelijkertijd een rauw roepje dat ik nog nooit eerder hoorde. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik druk de oproep weg. Dat komt later wel. Eerst eens zien waar het geluid vandaan komt en of ik de maker van het geluid te zien kan krijgen.
Op een gegeven ogenblik zie ik de vogel al roepend het uitgebreide duindoorncomplex invliegen. Toch lukt het om een glimp van de vogel op te vangen. Meteen vielen de lange staart, bruingrijze rug en roodbruine buik op. En wat een rood oog heeft dat beest! Dit moet een zeldzame grasmus zijn.
Vanaf dat moment is helder nadenken moeilijk. Direct bel ik Casper Zuyderduyn op. Hij liep deze morgen ook te inventariseren in de Coepelduynen. Mijn tekst: "Direct komen. Er zit hier een loeizeldzame grasmus!". Een tweede telefoontje volgt. Ik bel mijn vrouw Madelijne. "Kun jij alle pagina's met grasmussen uit de ANWB-vogelgids fotograferen en appen"? De foto's komen binnen en ik kan niet anders concluderen dan dat dit wel een Provencaalse grasmus moet zijn!
Nu nog foto's en geluidsopnamen maken. Gelukkig is Casper snel ter plaatse en kunnen de eerste foto's en geluidsopnamen worden gemaakt. Ondertussen komen de eerste lokale vogelaars al aangesneld. De vogel is dan helaas alweer enige tijd uit beeld.
Het is lastig om deze stiekeme vogel te zien te krijgen in het eindeloze duindoornstruweel. Alleen Gijsbert Twigt lukt het nog (na 3 uur zoeken!) om de vogel in beeld te krijgen en foto's en geluidsopnamen te maken.
Het betreft het 15de geval van de Provencaalse grasmus in Nederland, de 2de voor het waarneminggebied van Vogelclub Katwijk (22 april 2017, ontdekt door Arjan van Egmond) en de 1ste voor Noordwijk.
Onderstaande eerste linker twee foto's zijn van Gijsbert Twigt, de rechter twee van Casper Zuyderduyn.