Zoals bijna gewoonlijk fiets ik zondagmiddag een rondje door de omgeving, al vogelend rij ik vanuit Oegstgeest richting Katwijk. Echt heel veel bijzonders zie ik niet al is een
Rouwkwikstaart tussen een 15 tal gewone Witte Kwikstaarten wel het vermelden waard. Het natuurgebied Lentevreugd en de duinen laat ik links liggen want het is voor het eerst sinds
weken weer eens prachtig weer en dat brengt een hoop mensen op de been en dat gaat niet samen met rustig vogels kijken.
Ik besluit om door te fietsen naar Noordwijk waar een tweetal Dwerggorzen overwinteren. Ik heb ze al even niet gezien en het licht is best aardig en wellicht zitten er nog wat leuke plaatjes in.
Als ik daar aankom zoek ik een poosje naar de Dwerggorzen maar helaas kan ik ze vanmiddag niet zo gauw vinden, ik loop wat te zoeken als ik zie dat Peter Spierenburg aankomt fietsen.
Op het moment dat ik hem wil begroeten zie ik een roofvogel vliegen en een snelle blik zegt Zeearend. Maar tot mijn en Peter’s verbazing vliegt er nog een grote rover achter de Zeearend aan.
We zetten de kijker erop en stamelen tegelijk Lammergier! De vogel vliegt op dat moment van ons af en foto’s maken zit er niet meer in zo lijkt het. Maar dan draait de vogel bij en komt weer terugvliegen
Als de vogel boven mijn hoofd hangt begin ik als een gek te klikken, want er moeten natuurlijk foto’s komen van deze mega. Door alle consternatie vergeet ik helemaal om over te belichten en tonen de foto’s alleen silhouetten maar wat boeit het de vogel staat er herkenbaar op. Vanaf het schermpje kijken we nog maar een keer of we het bij het rechte eind hebben en het is onmiskenbaar een 2de kalenderjaar lammergier, en de Zeearend blijkt ook echt een Zeearend geweest te zijn -:). De vogel heeft geen gebleekte pennen, wel of geen ringen kunnen we door de afstand niet vaststellen maar het betreft in ieder geval geen projectvogel uit het re-introductie project in de Alpen, zoveel is duidelijk.
Hierna is het tijd om vogelend Nederland op de hoogte te brengen van onze vondst, via WhatsApp en telefoon geven we de vogel door. In Katwijk word de vogel door een aantal vogelaars opgepikt en lijkt dan koers te zetten naar Den Haag maar daar komt de vogel nooit overheen, wel de Zeearend en dat zorgt voor de nodige verwarring bij vogelaars.
De Lammergier is boven het duin gebied van Wassenaar afgebogen naar het binnenland en word boven Rijswijk en Delft weer opgepikt door een aantal mensen. De vogel vliegt hierna door
en volgt de snelweg A13 tot boven Rotterdam en word aan het einde van de middag een aantal km’s onder Rotterdam voor het het laatst waargenomen.
De volgende dag zijn er een aantal twitchers die de gok hebben genomen om te gaan posten op de plek waar de vogel het laatst gezien zou zijn en dat blijkt een goede hoek te zijn! Rond half elf duikt de vogel op en dan volgen er een naar verluid bizarre taferelen om de vogel te volgen of te twitchen, gelukkig gaat het allemaal goed. De vogel volgt de grote rivieren en duikt om half een op boven ’s Hertogenbosch en drie kwartier later boven Uden/Volkel hierna is vogel zo lijkt het verdwenen en word niet meer gezien.
Via via krijg ik steeds meer info over de vogel. Het betreft een in het wild geboren vogel en is dezelfde vogel als die de afgelopen maanden in Duitsland zat. O.a. te herkennen aan de gebroken 5e primary links. Deze vogel zat in November 2016 in de Jura (op basis van foto’s konden individuele kleedkenmerken worden vergeleken met de Duitse, en dus nu onze, vogel). Daarna is het een tijdje stil totdat hij op 18 januari 2017 in Duitsland opduikt vlakbij de grens met Luxemburg. Daarvan is een geniale foto van de vogel die op een vangrail langs een bosweg zit. Op 24 februari wordt hij weer gezien, nu nabij Keulen. Een dag later zit hij een stuk oostelijker. Op 2 maart duikt hij vervolgens weer in die buurt op. Op 4 maart wordt de vogel voor het laatst gezien nabij Brockum (ter hoogte van Enschede). Van deze waarnemingen zijn telkens foto’s overigens, of in vlucht, of terwijl de vogel op een kadaver zit.
Van deze vogel zijn erg goede foto’s. Daarop is te zien dat de vogel geen ringen of gebleekte pennen heeft. En geen GPS-zender.
Op 2 maart zijn naast het kadaver waar de vogel van zat te eten, donsveertjes verzameld. Als uit deze veertjes voldoende geschikt DNA-materiaal te halen is, kan worden bepaald waar de vogel genetisch (!) vandaan komt. Indien het een directe afstammeling van een projectvogel is, kan dat daarmee ook worden vastgesteld. Naar verwachting zijn deze resultaten met een maandje binnen. (bron Hans Pohlman)
Tekst en foto: Rein Genuït