Na een week met regen en wind staan we op 21 september om 07.00 uur op de Puinhoop trek waar te nemen. Vandaag is het gunstig weer voor zangvogeltrek en er vliegt dan ook behoorlijk wat, zoals: 3 Smellekens, 4 IJsgorzen, zo’n 7000 Graspiepers enz.
Na 11.00 uur besluiten Rein Genuït en Menno van Duijn het veld voor en naast de Puinhoop af te gaan zoeken. Ikzelf ga naar huis voor een heerlijk ontbijtje. Maar net aan een koffie komt er een bericht via onze WhatsApp van de Bird Alert BC Katwijk door dat Rein Genuït een Roze Spreeuw heeft ontdekt op het koeienveld naast de Puinhoop. Als een speer er weer naar toe, maar daar aangekomen is de vogel net uit beeld. Piet Schaap, Menno van Duijn en Richard Notenboom hebben al fraaie foto’s gemaakt. Helaas duikt de vogel niet meer op en besluit ik weer naar huis te gaan. Jaap Engberts komt net aan en besluit te gaan zoeken. Na een uur komt er weer een bericht dat hij de vogel in beeld heeft op het Koeienveld nabij de Puinhoop.
Van Ben Wielstra krijg ik later in de middag een belletje dat de vogel er nu wel heel fraai voorzit op de ZO-kant van de Puinhoop. Na een dik kwartier sta ik naast Ben en inderdaad de vogel zit heerlijk te snoepen van de Vlierbessen.
Een Roze Spreeuw overwintert in India en broedt in ZO-Europa en Hongarije. In Nederland worden jaarlijks (vanaf september) een aantal onvolwassen vogels waargenomen. En in mindere mate volwassen vogels. In de Zuidduinen van Katwijk (Berkheide) vond Maarten Wielstra op 16 juni 2002 een volwassen vogel die in een groep onvolwassen Spreeuwen zat.
Tekst en foto: René van Rossum