De maand juni staat niet per se bekend als dé maand om vogels te gaan kijken. De trek is zo goed als voorbij en de temperatuur kan hoog oplopen. Toch blijft juni een maand waarin er echte klappers ontdekt kunnen worden.
Grauwe Fitis - Berkheide
In de vroege ochtend van 4 juni ontdekte Arnold Meijer aan de rand van het Dennenbos achter de koffietent in Berkheide een zingende Grauwe Fitis. De vogel liet zich goed zien en horen. Ondanks dat Arnold de vogel snel meldde, bleef het bij een eenmanswaarneming. De toegesnelde twichters moesten het doen met een zingende Keep die daar ook ter plaatse was. Deze Grauwe Fitis betreft de tweede vogel ooit voor ons waarnemingsgebied. De eerste vogel dateert uit september 1995.
Het geluid is hier te beluisteren: https://waarneming.nl/sounds/210519/
Grote Karekiet - Berkheide
De Grote Karekiet is landelijk niet de meest zeldzame vogel. Daarentegen worden ze zelden in Katwijk en omgeving waargenomen! De vogel die Gijsbert Twigt op 7 juni vond mag daarom best bijzonder genoemd worden! Hij vond de het zingende mannetje in de uiterste noordoost-hoek van het Grote Meer, in Berkheide. In tegenstelling tot de Grauwe Fitis was deze soort wel te twitchen. Naast Gijsbert zagen 11 anderen de vogel ook. De laatste Grote Karekiet uit ons gebied dateert uit juni 2008, in een rietkraagje bij het Valkenburgse Meer. Het betreft (als we katwijk.waarneming.nl moeten geloven) het zevende exemplaar in ons waarnemingsgebied.
Grote Karekiet - Gijsbert Twigt
Struikrietzanger - langs de Cantineweg
Na de Grote Karekiet sloeg Gijsbert Twigt vier dagen later wederom toe! Op zondag 11 juni ontdekte hij vlakbij zijn huis een zingende Struikrietzanger. Het zingende mannetje liet zijn kenmerkende ''toonladdertje'' regelmatig horen. Ook de roep werd deze dag waargenomen. De vogel was tot laat in de avond te horen en zo af en toe te zien. Alleen Casper Zuyderduyn lukte het om een foto van deze zeldzaamheid te maken. Na de eenmanswaarneming van Annelies Marijnis in juni 2021 is dit het tweede geval van Struikrietzanger in het waarnemingsgebied van Katwijk. Een mooie inhaler dus voor de Katwijkse vogelaars!
Een glimp van de Struikrietzanger - Casper Zuyderduyn
Turkestaanse Klauwier - Berkheide
De ochtend van 13 juni 2023 leek een rustige, enigzins saaie ochtend te worden. Er vlogen enkele Appelvinken over en een tweetal Zwartkopmeeuwen waagden zich richting het noorden. En dan toch opeens slaat ''het geheime wapen'' aan. Lisette van der Krogt roept dat ze een bijzondere vogel in de scope heeft. Aan haar stem is te horen dat het raak is! Ze heeft een klauwier in de scope. Eerst wordt gedacht aan een Kleine Klapekster en even later aan een Grauwe Klauwier. Maar na een tijdje is het duidelijk: de waarnemers op Telpost Berkheide staan (indien aanvaard) naar de 7e Turkestaanse Klauwier ooit voor Nederland te kijken! Een mega-klapper en uiteraard een nieuwe soort voor het waarnemingsgebied van Katwijk. Ondanks vele zoekpogingen is de vogel kort na de ontdekking zoek geraakt en niet meer teruggevonden. De vogel betreft een volwassen mannetje. René van Rossum heeft gelukkig drie foto's van ver weten te maken, waar de vogel enigzins herkenbaar op staat.
Turkestaanse Klauwier - René van Rossum
matkop-berkheide
op 21 juni had Marijn Prins een matkop in berkheide ontdekt. Helaas zat de vogel in verboden gebied. Er zijn goede foto's en geluidsopnames gemaakt. Het was een vliegerig beest en hij zat tussen jonge kool- en pimpelmezen. Voor Katwijk is een matkop een erg zeldzaam, De laatste keer dat er eentje zat was in 2003.
matkop - Marijn Prins